Echtscheiding en vakantie: Kun je zomaar op vakantie met je kinderen als je gescheiden bent?
15959
post-template-default,single,single-post,postid-15959,single-format-standard,bridge-core-2.3.4,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-22.0,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.4,vc_responsive
 

Echtscheiding en vakantie: Kun je zomaar op vakantie met je kinderen als je gescheiden bent?

Echtscheiding en vakantie: Kun je zomaar op vakantie met je kinderen als je gescheiden bent?

Tijdens de scheiding maken jij en je ex-partner afspraken over de kinderen, die worden vastgelegd in een ouderschapsplan. Heb je hulp nodig bij de uitleg van of het opstellen van een ouderschapsplan? Een scheidingsadvocaat kan je hierbij helpen.

Onder een ouderschapsplan vallen ook afspraken over de vakanties met de kinderen. Maar hoe kun je die regels uitleggen? Mag je bijvoorbeeld je minderjarige kinderen zomaar meenemen op vakantie als je gescheiden bent? Dit zijn vragen die niet gemakkelijk te beantwoorden zijn.

Heb je toestemming nodig van je ex?

In de eerste plaats is dit afhankelijk van je bestemming. Is het een van de 26 Schengenlanden, dan is toestemming niet noodzakelijk om je kinderen mee te nemen. Als je buiten deze groep landen gaat, dan is vaak wel die toestemming vereist. Het is ook afhankelijk van wie het ouderlijk gezag heeft.

–       Als beiden ouders ouderlijk gezag hebben, is schriftelijke toestemming vereist van je ex-partner.

–       Wanneer alleen je ex ouderlijk gezag heeft, moet deze jouw toestemming geven om met de kinderen met vakantie te gaan.

–        Als alleen jij ouderlijk gezag hebt, is toestemming niet vereist.

Weet jij nu niet hoe jouw situatie ervoor staat met betrekking tot het ouderlijk gezag? Laat je informeren door een scheidingsadvocaat en weet waar je aan toe bent!

Toestemming kun je krijgen middels een formulier. Met dit formulier geef jij jouw ex-partner toestemming om de kinderen mee te nemen met vakantie. Het formulier moet door beiden ouders worden ingevuld en worden ondertekend.

 

Houd rekening met extra controle op reisdocumenten

Mede vanwege het feit dat er tegenwoordig meer controle is op internationale kinderontvoeringen, is de controle door de Marechaussee aangescherpt. Zij letten extra op kinderen die niet dezelfde achternaam hebben, of wanneer kinderen niet met een retourticket reizen, maar met een enkel ticket reizen. Het is ook handig om een kopie van de geboorteakte mee te nemen, zodat aangetoond kan worden wie de ouder is.

 

Tip: begin op tijd!

Het is handig op tijd te beginnen met deze procedure, met name omdat je een aantal documenten moet opvragen. Als je wordt gecontroleerd en er iets niet juist is ingevuld of incompleet is, kan je vertraging oplopen of zelfs je vlucht missen. Ben je er niet zeker van of je alles correct hebt ingevuld? Neem dan een scheidingsadvocaat in de arm om eventuele vertragingen op het vliegveld te voorkomen.

Heb jij onenigheid met je ex-partner die niet wil meewerken, of andere juridische kwesties? Lawspot.nl biedt oplossing voor al jouw problemen met familierecht en andere rechtsgebieden!

 

 

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.