30 Jun Hoe gaat mediation in zijn werk? Lees het hier!
Een mediator uit Mediation Maastricht kan een goede keuze zijn wanneer je met iemand in conflict bent en jullie er samen niet uitkomen. Dit is bijvoorbeeld soms het geval wanneer er sprake is van een echtscheiding. Een mediator neemt een neutrale positie in waarbij hij probeert een overeenkomst te vinden die aanvaardbaar is voor beide partijen. In dit artikel kun je lezen wat een mediator precies is en wat hij voor je kan betekenen wanneer je wilt scheiden.
Wat is mediation precies?
Een mediator van Mediation Amersfoort moedigt beide partijen aan om met elkaar in gesprek te gaan, zodat er oplossingen gevonden kunnen worden voor problemen die beide partijen ervaren. Een succesvolle oplossing is bereikt wanneer deze voor beide partijen aanvaardbaar is. Ook is het handig om een mediator van Mediation Amersfoort in te schakelen om te voorkomen dat ingewikkelde situaties gaan escaleren.
De taak van de mediator is om te kijken wat elke partij het liefst wil en om de verschillen in perspectief te begrijpen. Omdat een verhaal altijd meerdere kanten heeft en complex kan zijn vanwege verschillen in perspectief, kijkt de mediator wat de kern van het probleem is en wat de werkelijke behoeften zijn van beide partijen. Voor zover het mogelijk is, beperkt de mediator de verschillen en lost het conflict op. De definitieve oplossing wordt echter nooit door de mediator zelf genomen, daar beslissen de partijen over wanneer ze allebei tevreden zijn met een aangeboden oplossing. Wanneer beide partijen het eens, zijn ondertekenen ze samen een schriftelijke overeenkomst.
De complexiteit van conflicten
Wanneer een conflict in de rechtbank moet worden opgelost, wordt er vooral gekeken naar de tegenstrijdigheden binnen het conflict. Oplossingen in de rechtbank komen tot stand door heel zwart-wit en veroordelend naar het probleem te kijken. Mediation Maastricht daarentegen heeft een andere insteek: de mediator probeert zich in te leven in beide partijen en hiermee perspectieven, aannames, ervaringen en visies goed te begrijpen. Met deze informatie zoekt de mediator de meest geschikte oplossing voor beide partijen, zonder de voorkeur te geven aan één partij. Dit is een moderne benadering in tegenstelling tot de benadering die wordt gehanteerd in de rechtbank. De gedachte achter mediation wordt gesteund door moderne gedragspsychologie, welke er op wijst dat conflicten erg complex kunnen zijn.
In welke gevallen wordt mediation ingezet?
Een zeer bekende vorm van mediation is mediation bij echtscheiding. Maar er zijn ook andere situaties waar mediation een hoop voordelen kan brengen. Je kunt bijvoorbeeld denken aan conflicten bij familiebedrijf regelingen of toegang tot de kinderen na een echtscheiding. Ook binnen bedrijven wordt vaak gebruik gemaakt van mediation: landbouwbedrijven, banken, verzekeringsmaatschappijen of bouwbedrijven. Binnen de overheid en de zorg is mediation ook een veelvoorkomend hulpmiddel.
Sorry, the comment form is closed at this time.